CÀBALA I AMOR

CÀBALA I AMOR

Tragèdia burgesa

PERSONATGES

VON WALTER, President a la cort d’un príncep alemany

FERDINAND, el seu fill, comandant

VON KALB, mariscal de la cort.

LADY MILFORD, favorita del President

MILLER, músic, cap de la banda municipal

LA SEVA DONA

LUISE, la seva filla

SOPHIE, cambrera de lady Milford

UN AJUDANT DE CAMBRA del príncep

Diversos personatges secundaris

ACTE PRIMER

El matrimoni Miller parla sobre la pretensió de Ferdinand, el fill del comandant, per la seva filla. En Miller s’hi nega però a la seva dona li sembla bé, perquè és de família rica. Arriba el jove ajudant de cambra i davant la pretensió de voler la filla de la casa la senyora Miller li confessa que espera un futur millor per la seva filla i no aquell que li ofereix el jove. El pare no suporta la seva visió i educadament l’engega. Quan entra Luise s’interessa pel que ha marxat i els confessa que està enamorada del comandant. El pare no ho pot consentir i surt. Arriba Ferdinand i troba la noia torbada, ell li declara el seu amor però ella li diu que l’oblidi perquè és impossible perquè és fill del President.

En Wurm, el secretari, parla amb el President. Li diu que el seu fill estima una burgesa. El President se’n riu i li diu que ja li vagarà perquè ell li pretén algú amb prou poder perquè li proporcioni influències. Acorden ajudar-se mútuament perquè sinó el President mostrarà uns escrits que comprometen Wurm.

El President li fa dir a una estrafolària visita a la cort que el seu fill es casarà amb Lady Milford. Fa venir al seu fill i li ho comunica, a la qual cosa el noi ho rebutja perquè aquella dona té molt mala fama per tothom, però el pare li ho obliga anar-hi. Tot sol el noi pensa com fer-la’n desistir.

ACTE SEGON

Lady Milford parla amb la seva donzella, Sophie, li assegura que encara que la facin anar amb el príncep ella té el cor robat per una altre. Sophie s’estranya i encara més quan sap que és el fill del comandant que coincideix que la hi volen casar. Lady Milford ho creu una astúcia i una victòria. Un missatger porta a la senyora unes joies i al seu requeriment diu que deuen ser dels diners que donen els fills de la pàtria embarcats cap a Amèrica a desgana. Després entra el comandant i ella es posa molt nerviosa. Ferdinand ve determinat a fer-se odiar però quan sent la seva història se n’apiada i li obre el seu cor. Li diu a qui estima i ella li replica que no ho pot permetre i que li ho impedirà i farà que el pla del seu pare continuï, és a dir que es casi amb ella.

A casa dels Muller estan atabalats perquè el pare ha estat requerit en presència del ministre. Entra Ferdinand tement que hagi vingut el seu pare. tots estan espantats encara i l’acusen d’haver la porta al President. El noi recula per anar a trobar-lo i el veu al pas de la porta. El President vol parlar amb Louise, Ferdinand li barra el pas, però el senyor Muller no el vol veure i el vol fer fora, finalment el President el fa detenir i portar-lo a la presó a ell i la mare i la filla a la picota. Ferdinand els defensa dels esbirros del seu pare amb l’espasa. En el moment de més tensió el fill li diu al pare que anirà a explicar com es va fer President i surt. L’home surt al seu encalç.

ACTE TERCER

El President se sent vençut pel seu fill i Wurm li exposa una nova estratègia que apaivagarà el noi. Farà empresonar la família de Louise i per tal de salvar-los l’obligarà a escriure una carta d’amor dirigida a un altre, cosa que farà engelosir Ferdinand. Surten a preparar-ho tot. Entra l’estrafolari mariscal i el President l’entabana perquè accepti fer-se passar per l’amor secret de Louise, mercès a l’odi que té contra un fictici pretendent de Lady Milford amb la qual pujaria més de rang que no pas ell. Wurm li porta al President la carta redactada i junt surten a lliurar-la.

Parlen els dos amants. Ell li proposa fugir, entre altres coses, ella s’hi nega i ell ho pren com un motiu de l’existència d’un altre i surt. Wurm arriba i explica a la noia la situació de la seva família i li explica que com a única solució ha d’abandonar Ferdinand. Li dicta la carta i li fa prometre que ho ha fet de bon grat.

ACTE QUART

Amb la carta a la mà Ferdinand reclama veure el mariscal. Monòleg. Ferdinand se sent traït com si Louise hagués jugat amb ell. Obliga al mariscal a batre’s en un duel de pistola, a sortida de mocador. L’altre, mort de por li confessa, finalment, que no l’ha vista mai. El jove el deixa anar. Monòleg. Sol reclama trobar prou forces dintre seu per guanyar la solució. Entra el President li diu que el perdona que tenia raó amb Louise. El pare fa veure que li dóna permís, el jove enfurismat entoma i surt.

Lady Milford ha fet cridar Louise i la seva criada s’ho pren com una extorsió més de la noia. Entra Louise i es produeix una enfrontament de caràcters del qual en surt enaltida Louise que a la fi renuncia a Ferdinand per a Lady Milford i surt. Monòleg. La dama sola es refà de l’oferiment de Louise i escriu una carta dient que deixarà el príncep. Entra el mariscal que ve a consultar-li un encàrrec del príncep. Ella li dóna la carta i la hi fa llegir. L’home consternat té por de caure en desgràcia en donar-la. Ella s’acomiada de tot el servei i, abandonat les seves possessions marxa del país davant la consternació del seu servei.

ACTE CINQUÈ

El pare Miller a casa cerca la seva filla que troba arraulida a la foscor. Aquesta li explica que vol donar una carta al seu estimat que és la solució. El pare la llegeix i descobreix que li vol proposar el suïcidi. L’home la fa desdir i la convenç de fugir plegats. Entra Ferdinand amb una carta i pregunta insistentment si l’ha escrita ella. Louise assenteix. El jove queda commocionat i demana una llimonada. La noia surt per fer-la. El pare i el jove parlen del primer dia que entrà a aquella casa, va venir per aprendre a tocar la flauta. Troben que Louise es retarda i el pare surt a comprovar-ho. Monòleg. El noi pensa que no té dret a treure el darrer consol d’un pare, però finalment creu que si la noia és incapaç d’estimar, el pare li ho agrairà de treure-la d’aquella casa. Torna el pare. El noi li ofereix una bossa amb or, el pare Miller es posa molt content i comença a fer plans. Torna Louise amb la llimonada. El jove envia el pare de la noia a donar un encàrrec al seu i quan Louise està acomiadant-se del seu pare el jove aboca un verí dins la llimonada. Quan resten sols la noia vol parlar però ell s’hi nega i li recomana que begui la llimonada, mentre misteriós li anuncia que morirà. Beu i quan ja s’està morint li explica que la carta li va dictar el President per por de que fes mal al seu pare. Mort. Ell enfurismat vol anar a matar el seu pare.

Arriben el President President, el senyor Miller i Wurm es troben la noia morta i el noi a punt de morir. El President acusa Wurm i se l’emporten. Abans però aquest diu que dirà tot el que sap. Ferdinand, abans de morir fa un gest de perdó al seu pare, quan el jove mort aquest demana que se l’enduguin presoner.

EPS.-

Aquesta entrada s'ha publicat dins de TEATRE i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *